Karuselové obchody u daně z přidané hodnoty - Košťál, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zaměřuje na situaci, kdy je konstrukce karuselového obchodu využita k nelegální činnosti a to k daňovým únikům v systému daně z přidané hodnoty, a tím vzniká termín karuselový podvod. Hlavním cílem celé práce je pochopení problematiky podvodů na dani z přidané hodnoty, zanalyzovat průběh a dopady karuselových podvodů a pokusit se najít možná řešení, jak toto podvodné jednání omezit popř. eliminovat. Jedná se o problematiku aktuální a nemalého významu. O aktuálnosti svědčí jak legislativní aktivita posledních let, tak i aktuálně řešené případy. Význam problému zas ilustrují hodnoty jednak objemu DPH na daňovém inkasu, ale i výše daňových nedoplatků, vzniklých z karuselových podvodů. Práce případnému zájemci nabízí popis obecné charakteristiky a konstrukce karuselového podvodu, ilustraci příklady z praxe jak k tomuto podvodnému jednání dochází a informace o tom, jaká je s těmito podvody spojena legislativa a judikatura a jaká obrana je autoritami spravující DPH v boji proti karuselovému podvodu aplikována, přičemž je řešena otázka, zda jde karuselový podvod zcela eliminovat.
Carousel stores in the value added tax
Keywords: Broker; Buffer; Daň z přidané hodnoty (DPH); Intrakomunitární plnění; Karuselový podvod; Missing trader; Nadměrný odpočet; Reverse charge; Broker; Buffer; Carousel fraud; Intra-Community transactions; Missing trader; Overpayment; Reverse charge; Value added tax (VAT)