"Své síly církvi a vlasti." - Josef Jan Sankot a jeho Dějepis města Telče na Moravě - Štambera, František (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem práce je analyzovat spis a představit jeho autora a zasadit je do kontextu doby. Představeny jsou i prameny. Diplomová práce je rozdělena do čtyřech kapitol. První se zabývá životem autora. Druhá kapitola je rozčleněna na pět podkapitol. První podkapitola se zabývá prameny, které Sankot při psaní své práce použil. Druhá rozebírá jeho přístup k historii a použité metody. Třetí analyzuje dílo paleograficky a mluvnicky. Samotnému rozboru je věnována čtvrtá kapitola. Pátá podkapitola je zaměřená na stručný popis a srovnání konceptu s čistopisem. O využívání a citování díla dalšími autory pojednává čtvrtá kapitola. Závěrečná kapitola popisuje díla Sankotových předchůdců a nástupců a má dvě podkapitoly, v nichž jsou blíže představena dvě nejpodobnější a jejich autoři. Závěr a seznam použité literatury je doplněn o Sankotovu fotografii a ukázky ze spisu. Studovaný rukopis Dějepisu města Telče na Moravě je editován v příloze předkládané práce.
?My effort for church and country.? - Josef Jan Sankot and his History of the town Telč in Moravia
Keywords: Sankot; Telč