Turecká menšina v Německu - Hájková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace: Cílem diplomové práce je analýza turecké menšiny v Německu. Snahou je hlubší uchopení a reflexe problému. Ke splnění cíle dopomohl dlouhodobý pobyt v Německu, množství kontaktů a již provedený první monitoring turecké menšiny. (Tento fakt je nanejvýš důležitý a významný pro možnosti originality řešení). Teoretický rámec práce představuje teorie migrace, zahraniční politika a integrace, jako společný rámec nově se formující podoby Evropy (v tomto smyslu téma práce překračuje pouze německé prostředí). Těžiště řešení problému spočívá ve vlastním terénním výzkumu, jehož cílem je hlubší uchopení problematiky postavení turecké menšiny. V tomto ohledu je použita technika dotazování (kvalitativněji laděná forma). Vedle toho je využita technika historické analýzy (geneze problému; problém první, druhé a třetí generace turecké menšiny v Německu). Pro zdárné řešení problému je nanejvýš vhodné, ba nezbytné, alespoň rámcově postihnout kulturní specifika turecké menšiny.
Turkish Minority in Germany
Turecká menšina v Německu
Keywords: migrace; zahraniční politika v Německu; integrace; Národní integrační plán Německa; integrace turecké menšiny v Německu s ohledem na první; druhou a třetí generaci; migration; foreign policy in Germany; integration; integration of the Turkish minority in Germany with respect to the first; second and the third generation