Vliv ztekucování a vysoušení medů na jejich antimikrobiální aktivitu u bakterie Staphylococcus aureus. - Fabíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá vlivem vysoušení a ztekucování medů na jejich antimikrobiální aktivitu u bakterie Staphylococcus aureus, tato bakterie byla zvolena jakožto modelový organismus G+ bakterií. Teoretická část se zabývá vznikem medu a jeho získávání z úlu. Také se zde popisují fyzikální vlastnosti, chemické složení a antimikrobiální aktivita medů. Dále se teoretická část zaměřuje na bakterii S. aureus, její morfologii a především diagnostiku. Praktická část zahrnuje porovnání testované antimikrobiální aktivity u nativních medů a jejich tepelně upravených alternativ. Dále se také stanovovala vlhkost a konduktometrie medu. Práce prokázala viditelnou sníženou antimikrobiální aktivitu u zahřívaných medů, a to především u medů zahřívaných v mikrovlnné troubě. Nejlepší způsob ztekucování medu, aniž by došlo ke ztrátě antimikrobiální aktivity, je zahřívání ve vodní lázni při 50 °C.
Impact of liquefaction and moisture reduction of honeys on their antimicrobial activity against bacterie Staphylococcus aureus
Keywords: Med; MIC; MBC; vlhkost medu; konduktometrie medu; Staphylococcus aureus; Honey; MIC; MBC; honey moisture; honey conductometry; Staphylococcus aureus