Analýza možností nového využití plochy vybraného brownfieldu - Brázda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této diplomové práce jsou revitalizace brownfieldů, tedy opuštěných a nevyužívaných ploch, anebo prostor ekologicky či jinak znečištěných dřívějším využíváním. Předmětem práce byla analýza možností nového využití plochy stanoveného brownfieldu. Vybraný brownfield je situovaný v Jihočeském kraji v katastru obce Dunajovice. V rámci práce byl objekt analyzován a prostorově zaměřen. Byl popsán jeho historický vývoj, včetně informací, které vedly k neobyvatelnosti objektu a jeho současnému špatnému technickému stavu. Pro objekt byly navrženy varianty jeho budoucího využití. Výstupem jsou podklady k revitalizaci brownfieldového objektu. Každá navržená varianta byla podrobena zkoumání a pomocí SWOT analýzy zhodnocena její výhodnost. Následně byla vyhodnocena finanční náročnost jednotlivých variant revitalizací. Přínos práce spočívá ve vytvoření nových variant architektonického řešení brownfieldu, které lze použít pro jeho revitalizaci. Současně však lze návrhy použít u srovnatelných brownfieldů v podobných lokalitách.
Analysis of possibilities of new use of selected brownfield locality
Keywords: brownfield; revitalizace; územní plánování; architektonické projekty; stavebnictví; financování projektů; brownfield; revitalization; urban planning; architectonical project; construction engineering; financing of revitalization