Oceňování zásob a jeho vliv na výsledek hospodaření - Sedloňová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této mé bakalářské práce bylo posoudit způsob účtování a oceňování zásob v konkrétní organizaci a jeho vliv na hospodářský výsledek. Provést analýzu stávajícího způsobu účtování a oceňování v organizaci, porovnat jej s jinými možnými způsoby, porovnat a posoudit vliv jednotlivých metod na hospodářský výsledek, provést vyhodnocení a navrhnout vhodné doporučení. Každá z možných metod účtování nebo oceňování ovlivňuje hospodářský výsledek přímo či nepřímo. Hospodářský výsledek může být ovlivněn přímo zvolenou metodou účtování nebo oceňování, tzn. přímo na nákladových a výnosových účtech zásob. Může být však také ovlivněn nepřímo například pracností některé z metod, čímž může docházet k vyšším mzdovým nákladům. Hospodářský výsledek však také může ovlivnit změna metody tím, že změna bude náročnější, pracnější a nákladnější, než výsledný efekt, který přinese. V teoretické části jsem podrobně popsala možné způsoby účtování a oceňování zásob povolené legislativou České republiky. V praktické části jsem poté uvedla způsob účtování a oceňování zásob v naší firmě. Provedla jsem analýzu stávajícího způsobu účtování a oceňování zásob. Dále jsem provedla analýzu dalších možných způsobů. Vyhodnotila jsem jednotlivé metody nejen z hlediska jejich přímého vlivu na hospodářský výsledek, ale také jejich pracnost, administrativní a ekonomickou náročnost. Výsledky jsem pak mezi sebou porovnala. Na základě těchto analýz jsem pak stanovila doporučení, které by dle mého názoru mělo být přínosem pro naši organizaci. V první řadě se hlavně jedná o snížení pracnosti a administrativní náročnosti. Skutečný přímý vliv na hospodářský výsledek není příliš významný, ale zjednodušení činnosti přinese podstatný efekt pro organizaci. Doporučila jsem změnu účtování i změnu oceňování zásob materiálu. Myslím si, že by bylo přínosem i změnit oceňování zásob hotových výrobků.
Evaluation of inventory and its influence on the trading income
Keywords: Zásoby; Způsoby účtování; Způsoby oceňování; Vliv na výsledek hospodaření; Inventory; Methods of accounting; Methods of assessing; Influence on the trading income