Účetní uzávěrka a závěrka v obchodní společnosti - Kolomazníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma mé diplomové práce je ''Účetní uzávěrka a závěrka v obchodní společnosti''. Cílem práce je zobrazení procesu účetní uzávěrky a závěrky v konkrétní obchodní společnosti. Práce má dvě části. V první části vymezuji základní pojmy, které zahrnuje účetní uzávěrka a závěrka, zabývám se jednotlivými přípravnými pracemi k účetní závěrce, jako je např. inventarizace, opravné položky, časové rozlišení nákladů a výnosů apod., dále uzavřením účetních knih, splatnou a odloženou daní z příjmů právnických osob a nakonec vlastní účetní závěrkou, kterou představují rozvaha, výkaz zisku a ztráty, příloha, popř. výkaz o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu. Účetní závěrkou nekončí povinnosti spojené s uzavřením účetního období. Tyto povinnosti zahrnují audit účetní závěrky, vyhotovení výroční zprávy, zveřejnění účetní závěrky a výroční zprávy ve sbírce listin obchodního rejstříku a podání daňového přiznání. Ve druhé části diplomové práce zobrazuji proces účetní uzávěrky a závěrky za rok 2007 v Dopravním podniku města České Budějovice, a. s.
The Final Accounts and Statement of Balances in a Company
Keywords: Účetnictví; účetní uzávěrka; účetní závěrka (rozvaha; výkaz zisku a ztráty; přehled o peněžních tocích; přehled o změnách vlastního kapitálu); Accounting; final accounts; statement of balances (balance; profit and loss statement; supplement; statement about cash flows; an overview of changes in the shareholders´ capital)