Využití nutričního screeningu v ošetřovatelské péči - Koppová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Nutriční screening je jednoduchým nástrojem pro zjištění nutričního stavu pacienta a je určen převážně ke zjištění rizika malnutrice, nebo k odhalení již rozvinuté malnutrice. Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin, nebo jejich nepoměrem. Je to nežádoucí komplikace v oblasti výživy, která může způsobovat vývoj dalších komplikací, které způsobují vyšší riziko mortality a morbidity, prodlužují dobu léčení, a tím zvyšují náklady na léčbu pacienta. Výhodou nutričního screeningu je sledování výživového stavu pacienta po celou dobu hospitalizace, protože pacientovi nutriční nároky se mohou měnit. Koncepce bakalářské práce je teoreticko empirická. V teoretické části bakalářské práce je popsán současný stav v oblasti výživy, hodnocení nutričního stavu pacienta v nemocničním zařízení, již zmíněná nejzávažnější komplikace výživy malnutrice a dále ošetřovatelská praxe v oblasti výživy. Druhou část bakalářské práce tvoří výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi. Pro dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem? V jakých časových intervalech sestry pracují s nutričním screeningem. Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu? Odpovědi byly získávány pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru se sestrami na oddělení následné péče. Pro výzkumné šetření bylo vybráno oddělení následné péče z důvodu hospitalizace chronicky nemocných, geriatrických pacientů. Právě tato skupina pacientů je jednou z nejrizikovějších pro vznik komplikací způsobených nedostatečnou výživou. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry dostatečně neznají sledované položky a význam nutričního screeningu, nekomunikují s nutričním terapeutem tak, jak je dáno, ale o výživový stav pacienta se zajímají a umějí si v dané problematice poradit.
The Use of Nutritional Screening in Nursing Care
Keywords: Screening; výživa; nutriční screening; Screening; nutrition; nutritional screening