Praktické využití informačních systémů při řešení krizových situací na stupni kraj a obec - Sirový, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá mapováním používaných informačních systémů na úřadech obcí s rozšířenou působností a krajských úřadech ve spojení především s krizovým řízením a plánováním. Práce je rozdělena na několik částí. V úvodní části je čtenář stručně seznámen s historií ochrany obyvatelstva. Dále se zde práce věnuje problematice informačních systémů obecně a ve spojení s krizovým řízením. V praktické části práce mapuje používané informační systémy pomocí dotazníkového průzkumu, který zahrnul všechny obce s rozšířenou působností a všechny krajské úřady. Výstupem tohoto průzkumu je seznam používaných aplikací. U každé z těchto aplikací je uvedena četnost způsobu použití, mapa použití dle krajů, škálové hodnocení aplikace a uvedeny klady a zápory dané aplikace. Vyhodnocením tohoto výzkumu je vyvrácena hypotéza o tom, že kraje a obce mají představu jaký informační systém používat. V následující části je prezentován druhý cíl této práce, a to je vytvoření softwarové aplikace na podporu krizového řízení. Je zde představena funkční aplikace určená k evidenci úkrytů ve městě Písek.
Practical use of information systems in crisis management on the county and town level
Keywords: Hodnocení informačních systémů; Informační systém; Informační systémy krizového řízení; Krizové řízení; Krizové situace; Ochrana obyvatelstva; evaluation of information systems; information systems; information systems for crisis management; crisis management; emergency/crisis situation; protection of population