Analýza a potenciální možnosti rozvoje cestovního ruchu a rekreace na chorvatském pobřeží s důrazem na vodní sporty - Macháčková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou chorvatského cestovního ruchu s důrazem na vodní sporty, konkrétně na jachting. První částí práce je teoretická část týkající se problematiky geografie cestovního ruchu. Navazuje na ni kapitola s názvem Předpoklady pro cestovní ruch v Chorvatské republice, kde jsou aplikovány jednotlivé předpoklady cestovního ruchu na území Chorvatské republiky. Druhá část práce je založena na analýze vývoje a současného stavu cestovního ruchu a rekreace v Chorvatsku, se zaměřením na statistiku návštěvnosti a statistiku ubytovacího zařízení. Stěžejní částí práce jsou kapitoly věnovány jachtingu a jachtařským přístavům na chorvatském pobřeží. Hlavním úkolem této poslední části byla analýza jachtařských přístavů podle oficiálních statistik, vytvoření vlastní typologie jachtařských přístavů a navržení vlastní trasy po lokalitách s kvalitními podmínkami pro jachting. Součástí diplomové práce jsou také tabulky, grafy a mapy, které slouží především k doložení a upřesnění získaných poznatků.
The analysis and the potential for developing tourism and recreation on the Croatian coast with an emphasis on water sports
Keywords: Chorvatsko; cestovní ruch; rekreace; vodní sporty; jachting; jachtařské přístavy; Croatia; tourism; recreation; water sports; yachting; yachting ports (marinas)