Příčiny útěků mladistvých dívek z výchovného ústavu - Roubíková, Nina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá vymezením pojmů socializace, problémové socializace a resocializace ve specifickém prostředí výchovného zařízení pro problémové mladistvé dívky. Práce seznamuje se systémem ústavní výchovy a naznačuje rizika spojená s ústavní výchovou, její cíle a možnou efektivitu. V teoretické rovině se zabývá nejčastějšími psychologickými metodami práce s problémovou mládeží. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu a následné analýze biografického vyprávění klientek výchovného ústavu v Jindřichově Hradci se zaměřením na příčiny zvyšujícího se počtu útěků dívek z výchovného ústavu a zejména na důvody, které tyto dívky k porušování ochranné, či ústavní výchovy vedou.
The grounds of teenage girls´ escapes (evt. breakouts) from educatory institutes
Keywords: socializace; resocializace; rizika ústavní výchovy; metody práce s rizikovou mládeží; socialization; rehabilitation; risks of the institutional care; methods of working with youth at risk