Hlavní rysy vývoje československého zdravotnictví po 2. světové válce, vznik a konstituování oboru vojenská radiobiologie a vojenská toxikologie - Mareček, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zabývá složitým procesem vzniku a konstituování vědních oborů vojenská radiobiologie a vojenská toxikologie v podmínkách bývalého státu Československo. Specifika tohoto procesu vyžadovala respektovat řadu složitých problémových rovin, kdy každá z nich by mohla tvořit téma samostatné práce: - 2. světová válka, její výsledky a dopady do vojenské a politické oblasti; - vznik rozděleného světa, podmínky a projevy tzv. Studené války; - nový fenomén-zbraně hromadného ničení-výzkum a vývoj této oblasti v podmínkách rozděleného světa; - vnitropolitický vývoj v Československu a jeho včlenění do zájmové a mocenské sféry SSSR; - vývoj čs. armády a jejího zdravotnictví po 2 . světové válce, promítnutí mezníků politického vývoje do této oblasti; - vznik Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové jako vojensko-zdravotnického výukového a vědeckého centra; - okolnosti konstituování uvedených oborů a jejich přední postavy. Bakalářská práce vymezuje, třídí a hledá návaznosti těchto problémových rovin, snaží se vyzdvihnout a veřejnosti zprostředkovat zejména méně známé poznatky z historie vojenského zdravotnictví a jeho školství.
The main features of development the Czechoslovak military health service after the second world war, the beginning and constitution of the field of military radiotherapy and military toxicology
Keywords: vojenská zdravotnická služba; Vojenské lékařské akademie (VLA); radiobiologie; toxikologie; rozvoj; vznik; Military Medical Service; Military medical academy; radiobiology; toxicology; development; beginning