Investování do drahých kovů jako nástroj finančního zabezpečení na stáří - Remiáš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá možností investování do drahých kovů (se zvláštním zaměřením na zlato) jako nástroje pro dosáhnutí finančního zabezpečení na stáří, a porovnání této alternativy s běžně používanými spořícími nástroji v České republice, které se k těmto účelům využívají - doplňkové důchodové pojištění, životní spoření a další. První část této práce pojednává o českém důchodovém systému před a po jeho reformách a poukazuje na jeho neudržitelnost pro budoucnost. Poté se zabývá historií investování do zlata a do hloubky analyzuje jeho výhody a nevýhody. Praktická část byla rozdělena na finanční analýzu na základě příkladu statisticky průměrného Českého občana a dotazníku, kterého se zúčastnilo 288 respondentů, zejména studentů nebo absolventů vysokých škol. Výsledky práce sice ukázaly vhodnost zlata a ostatních drahých kovů v otázce finanční zabezpečení na stáří, ale při jejich zvolení bychom také neměli opomenout jejich nevýhody. Při tvoření finančního portfolia by se mělo myslet na zapojení celé škály finančních produktů - ať už akcií, dluhopisů či jeho doplnění v podobě výhodného doplňkového penzijního spoření. Drahé kovy tam mají také nezpochybnitelně místo, ale měly by být především využity pro své specifické investiční charakteristiky a těžko za-měnitelné výhody: jako zabezpečení proti inflaci a tržním výkyvům nekorelujících finančních nástrojů.
Investing in precious metals as a tool of financial security for retirement
Keywords: Investice; drahé kovy; zlato; důchodový systém; pojištění; úspory; průzkum; analýza; finance; Investing; precious metal; gold; pension system; insurance; savings; survey; analysis; finance