Radiologické a radiační mimořádné události na pracovišti radioterapie v souvislosti s novým atomovým zákonem a prováděcími předpisy účinnými od ledna 2017 - Sovová, Alena (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce vychází z potřeby pracovišť, kde jsou používány zdroje ionizujícího záření, implementovat novou legislativu v oblasti atomového práva účinnou od 1. 1. 2017. Tato práce se zaměřuje konkrétně na radiologické a radiační mimořádné události na zvolených pracovištích radioterapie s lineárním urychlovačem částic. Teoretická část pojednává o definicích a kategorizaci RU a RMU, o příslušných právních požadavcích a související dokumentaci pracoviště vztahující se k této problematice. Praktická část práce se věnuje hodnocení konkrétních dokumentů zpracovaných na dvou radioterapeutických pracovištích, přičemž výstupem je návrh na jejich revizi uvedenou do souladu s požadavky nového právního předpisu a předkládanou SÚJB k posouzení. Primárně je pro tyto účely součástí praktické části vytvoření souborů skutečných radiologických událostí a radiačních mimořádných událostí na dvou konkrétních pracovištích a analýza příčin jejich vzniku. Zajímavým prvkem je i volba pracovišť s odlišným dodavatelem/výrobcem lineárního urychlovače, přičemž na trhu figurují pouze dvě takové společnosti. Tato volba byla provedena za účelem zjištění, zda se kořenové příčiny radiologických událostí mohou lišit v souvislosti s danou technologií, resp. SW nebo příslušenstvím daného výrobce. Cílem analýzy je v každém případě uvědomění si, předcházení a iterativní odstraňování příčin událostí a přijetí takových opatření, aby nedošlo k opakování již vzniklých událostí. Veškerá preventivní a následná opatření, včetně odpovědností a kompetencí musí být popsána v dokumentaci pracoviště, přičemž povinností každého držitele povolení pro používání zdrojů je udržovat tuto dokumentaci v souladu s praxí a aktuálními právními předpisy. Práce přispívá k odhalení příčin událostí a k revizi související dokumentace tak, aby byla v souladu se skutečným stavem na daných pracovištích.
Radiation accidental exposures and radiation emergency in radiotherapy in connection with the new Atomic law and implementing regulations in force since January 2017
Keywords: Atomový zákon; radiologické události; radiační mimořádné události; radioterapie; analýza; dokumentace; radiační ochrana; Atomic Act; Radiation accidental exposures; radiation emergency; Radiotherapy; analysis; documentation; radiation protection