Subkultura heavy metalu, následovníci ďáblova hlasu? - Pešek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá heavy metalovou subkulturou. V první části představuje pojem, historii heavy metalu, heavy metalové podžánry, společenské role v samotné sub-kultuře (kdo je člen kapely, hrozič, groupie, atd.) a společenské tance, které se odehrávají na koncertech heavy metalových kapel. Druhá část je věnována kontro-verzním tématům spojeným s heavy metalem jako: gender, náboženství, násilí, smrt, drogy a alkohol. Dále popisuje vztah mezi heavy metalovou subkulturou a společ-ností. Předmětem poslední části jsou heavy metalové texty, které jsou často velmi kontroverzní a někdy mohou být nazvány za zdraví škodlivé.
Heavy metal subculture, followers of devils voice?
Keywords: heavy metal; subkultura; společnost; náboženství; násilí; smrt; umění; heavy metal; subculture; society; religion; violence; death; art