Komparativní analýza české a francouzské právní úpravy územního uspořádání státu a rozbor příslušné francouzské právní terminologie s glosářem - Smítková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je analýza struktury územního uspořádání České republiky a Francie a srovnání postavení a pravomocí územních samospráv těchto států. V úvodu práce je nastíněn historický vývoj a změny v územním uspořádání. Následující část je věnována samosprávě, její definici a jejímu ukotvení v ústavě. Rovněž zde bude popsán rozdíl mezi státní správou a samosprávou. Korpus práce tvoří podrobná analýza fungování územních celků, jejich kompetencí, struktury a nástrojů. Závěr je věnován srovnání systémů obou zemí a celá práce je uzavřena stručným jazykovým rozborem s francouzsko-českým glosářem.
Comparative analysis of the Czech and French legislation regulating territorial organization of the state and analysis of the relevant French legal terminology with a glossary
Keywords: územní uspořádání; samospráva; ústava; kompetence; territorial administration; self-governement; competences; constitution