Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu - Pihlík, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je seznámení se sladidly používanými v potravinářském průmyslu v České republice, ale i ve světě. Za základní sladidlo, které je měřítkem pro ostatní sladidla, je považován cukr (sacharosa). V této práci jsem popsal historii výroby řepného cukru v ČR, výrobky z něho a jeho použití v potravinářství. Dále zde uvádím základní rozdělení sladidel, kterými se snažíme cukr nahradit. Popisuji historii, výrobu, vlastnosti a jejich použití. Jedná se především o přírodní sladidla, která se dělí na sacharidická (sacharosa, fruktosa, glukosa, med, laktosa a alkoholické cukry), nesacharidická (steviosid, thaumatin) a umělá sladila (aspartam, sacharin, cyklamáty, acesulfam-k, sukralosa).
Sweeteners (natural and artificial) used in the food industry
Keywords: přírodní sladidla; sacharidická sladidla; sacharosa; fruktosa; glukosa; med; laktosa; alkoholické cukry - sorbitol; xylitol; mannitol; nesacharidická sladidla; thaumatin; steviosid; umělá (syntetická) sladidla; aspartam; sacharin; cyklamáty; acesulfam-k; sukralosa.; natural sweeteners; the carbohydrate sweeteners; sucrose; fructose; glucose; honey; lactose; sugar alcohols - sorbitol; xylitol; mannitol; non-carbohydrate sweeteners; thaumatin; stevioside; artificial (synthetic) sweeteners; aspartame; saccharin; cyclamates; acesulfame-k; sucralose