Vliv potravy na výši fertility u zákeřnic druhu Platymeris biguttatus - Zvonek, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce byla vypracována za účelem zjištění, zda vybrané druhy nejčastěji chovaného krmného hmyzu ovlivňují fertilitu v zajetí chovaných ploštic druhu Platymeris biguttatus. Jako krmný hmyz byli použiti švábi druhu Blaptica dubia, cvrčci druhu Acheta domestica a larvy druhu Tenebrio molitor. Důvodem pro použití ploštic druhu Platymeris biguttatus byla jejich oblíbenost mezi chovateli, jejich nenáročnost na chov a vysoká množivost. Ploštice byly chovány v klimatizované místnosti s konstantními teplotními podmínkami a světelným režimem. Jednou týdně byla sbírána vejce a nabízena potrava. Bylo prokázáno, že předkládaná potrava nemá vliv na fertilitu u tohoto druhu ploštic a také, že chov ve skupině má negativní dopad na fertilitu těchto zákeřnic. Výsledky této práce by mohly prokázat důležitost správného krmení v chovu těchto ploštic a napomoci k lepším chovatelským výsledkům.
Effect of food on fertility in assassin bug Platymeris biguttatus
Keywords: \kur{Acheta domestica}; \kur{Blaptica dubia}; fertilita; \kur{Platymeris biguttatus}; ploštice; \kur{Tenebrio molitor}; vejce; \kur{Acheta domestica}; \kur{Blaptica dubia}; fertility; \kur{Platymeris biguttatus}; bugs; \kur{Tenebrio molitor}; eggs