Dominanční hierarchie v samčí skupině lemurů vari (Varecia spp.) v ZOO Ostrava - Stehlíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá dominanční hierarchií v samčí skupině lemurů vari. Pojednává o nové metodě hodnocení dominannčí hierarchie u skupin s nestabilní a nekonzistentní hierarchií. Data byla sbírána ve dvou obdobích - 30 dní v červenci 2009 a 28 dní v únoru 2010. Tato práce poukazuje na neobvyklou strukturu v sekvencích agonistických interakcí. Dominanční hierarchie v pozorované skupině byla nestabilní a nekonzistentní.
Dominance hierarchy in the male group of ruffed lemurs (Varecia spp.) in the Ostrava ZOO
Keywords: dominanční hierarchie; Varecia variegata; Varecia rubra; agresivní chování; poloopice; lemuři; ZOO Ostrava; etogram; ritualizované projevy; podřízené chování; dominance hierarchy; Varecia variegata; Varecia rubra; aggressive behaviour; Strepsirrhini; lemurs; ZOO Ostrava; behavioral repertoar; ritulisation of behaviour; submissive behaviour