Změny daní ze spotřeby v členských státech EU v souvislosti s harmonizačním procesem - Plachá, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá změnami daní ze spotřeby v členských státech EU v souvislosti s harmonizačním procesem. Jejím cílem je prostřednictvím vybraných ukazatelů zjistit, zda vlivem harmonizačních procesů v oblasti daně z přidané hodnoty a spotřebních daní dochází k přibližování členských států EU v oblasti zdanění spotřeby. Jako hlavní metoda zpracování dat je použita shluková analýza, pro kterou jsou vy-brány tři ukazatele daňového zatížení. Pomocí analýzy jsou provedeny shlukovací procesy ve vybraných letech 2000 a 2017. Do zkoumání jsou zahrnuty všechny členské státy s výjimkou Chorvatska, a to z důvodu absence dat. Data, která jsou použita ve shlukové analýze, jsou čerpána z Eurostatu a databáze Evropské komise. Státy jsou rozděleny dle podobnosti zdanění spotřeby do jednotlivých shluků. Výsledky jsou zaznamenány formou grafických výstupů, tzv. dendrogramů. Závěrem je porovnání zkoumaných let v závislosti na harmonizačním procesu. Podle výsledků shlukové analýzy vybraných ukazatelů daní ze spotřeby nedochází v období 2000 až 2017 k přibližování původních států EU-15 a nových členských států, které vstoupily do EU v roce 2004 a později.
Changes in consumption taxes in EU Member States in connection with the harmonization process
Keywords: spotřební daně; daň z přidané hodnoty; harmonizační proces; Evropská unie; shluková analýza; excise duty; value added tax; harmonization process; Europen Union; cluster analysis