Možnosti fyzioterapie u funkčních poruch ramenního pletence stolních tenistů - Tenglová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou funkčních poruch ramenního pletence u stolních tenistů. Pokud není nadměrné jednostranné zatížení hrací horní končetiny vhodně kompenzováno, dochází ke vzniku svalových dysbalancí především v oblasti ramenního pletence. Toto přetížení se může projevit bolestí nejen v oblasti ramene, ale také v oblasti ostatních kloubů horní končetiny nebo oblasti krční či hrudní páteře. Zajištěním dostatečné kompenzace můžeme nerovnoměrnému zatížení předcházet, a tím i snížit riziko vzniku funkčních poruch či předčasného ukončení závodní kariéry. Cílem práce je zmapovat funkční poruchy ramenního pletence u stolních tenistů a na základě kineziologického vyšetření navrhnout cílenou fyzioterapii a kompenzační program u stolních tenistů s funkčními poruchami v oblasti ramenního pletence. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou stolního tenisu a s ním souvisejícími zdravotními problémy. Dále zde jsou zpracovány poznatky z anatomie a kineziologie ramenního pletence, funkční poruchy, na závěr jsou uvedeny i diagnostické a fyzioterapeutické postupy u funkčních poruch ramenního pletence. Praktická část využívá metodu kvalitativního výzkumu formou zpracování kazuistik. Sledovaný soubor tvoří dva závodní hráči stolního tenisu Jihočeského kraje s funkčními poruchami v oblasti ramenního pletence. Data jsem získala anamnézou pomocí strukturovaného rozhovoru, vstupním a výstupním kineziologickým rozborem doplněným o vyšetření pohybových stereotypů ramenního pletence povrchovou elektromyografií. V rámci terapie jsem využila měkké a mobilizační techniky k uvolnění reflexních změn a funkčních kloubních blokád. Dále jsem použila vybrané terapeutické postupy k ovlivnění přítomných svalových dysbalancí, zlepšení stabilizace v oblasti ramenního pletence, ovlivnění pohybových stereotypů a aktivaci hlubokého stabilizačního systému. Vybrané terapeutické postupy se ukázaly jako efektivní. U obou probandů došlo ke zmírnění bolestí, symetrizaci linie ramen, snížení napětí hypertonických svalů a zlepšení stability ramenních pletenců. Tato práce by mohla být přínosná nejen trenérům stolního tenisu, ale i samotným hráčům k prevenci vzniku funkčních poruch či jejich zmírnění. Dále ji mohou využít fyzioterapeuti v klinické praxi a studenti fyzioterapie.
The possibilities of physiotherapy in functional disorders of the shoulder girdle table tennis players
Keywords: stolní tenis; ramenní pletenec; funkční poruchy; fyzioterapie; table tennis; shoulder girdle; functional disorders; physiotherapy