Zahraniční rozvojová spolupráce Španělska - Dostálová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce pojednává o stavu zahraniční rozvojové spolupráce Španělska v průběhu několika minulých let. Jejím cílem je analyzovat tento stav prostřednictvím popisu vybraných stěžejních komponentů a sekundárně tak nastínit ekonomický, politický a sociální aspekt španělské rozvojové pomoci. První část práce je proto věnována obecné charakteristice zahraniční rozvojové spolupráce a rozvojové politice vyspělých zemí. Jádrem je pak rozbor této spolupráce u Španělska, kdy je popsán její historický vývoj, institucionální zajištění, rozvojová politika dané země, bilaterální a multilaterální pomoc, neziskový sektor, humanitární pomoc a efektivnost pomoci. Na základě těchto komponentů je v závěru práce provedeno celkové zhodnocení španělské rozvojové spolupráce.
Spanish International Development Cooperation
Keywords: rozvojová spolupráce; Španělsko; oficiální rozvojová pomoc; Výbor pro rozvojovou pomoc; bilaterální pomoc; multilaterální pomoc; development cooperation; Spain; official development assistance; Development Assistance Committee; bilateral aid; multilateral aid