Problematické aspekty ekonomické přidané hodnoty - Škrabák, Šimon (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce si dává za cíl předat čtenáři obecné povědomí o ekonomické přidané hodnotě (dále EVA) a je zaměřena na analýzu problematických aspektů EVA. Nejprve je zpracována teoretická část týkající se EVA, po které následuje analýza vybrané společnosti. V závěru je shrnutí analýzy. V první části jsou zpracovány teoretické podklady od domácích i zahraničních autorů popisující problematiku EVA společně se vzorci, které jsou popsány v druhé části. Druhá část je analýza vybrané společnosti. Na základě teoretických poznatků z první části autor upravuje účetní data, počítá EVA pro roky analýzy a srovnává ji s účetními daty ve shodě s cílem práce. Dále poskytuje návrhy na zlepšení společně vyčíslenými přínosy. Nakonec uvádí několik problému EVA na příkladech. Práce končí shrnutím analýzy a popisem přínosu autora.
Problematic aspects of economic value added
Keywords: Ekonomická přidaná hodnota; problematické aspekty; analýza; Economic value added; problematic aspects; analysis