Kantáty ve schwarzenberské hudební sbírce ve Státním oblastním archivu Český Krumlov - Čížková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá kantátami z konce 18. a začátku 19. století ze sbírky Ar-nošta ze Schwarzenbergu, které jsou uloženy ve státním archivu v Českém Krumlově. Jde přibližně o dvě desítky skladeb, z nichž většina pochází z pozůstalosti hudbymi-lovného knížete Ernsta ze Schwarzenbergu (1773-1821). Většina skladeb je na německé texty, výjimečně jsou některé skladby na francouzské nebo italské texty. Součástí práce je rešerše provedená ve státním archivu, popis fondu a jeho rozčlenění po obsahové a funkční stránce a z hlediska původu. Zvláštní pozornost je pak věnována kantátám českých skladatelů Vojtěcha Jírovce, Leopolda Koželuha a Pavla Maška, které jsou rozebrány podrobněji. Do edice byly zařazeny první dvě části kantáty Pavla Maška Entjochung Deutschlands, která souvisí s osobností Karla ze Schwarzenbergu (1771-1820).
Cantatas in the Schwarzenberg Music Collection of the State Regional Archive in Český Krumlov
Keywords: Arnošt; Schwarzenberg; kantáta; hudba; Český Krumlov; Arnošt; Schwarzenberg; cantata; music; Český Krumlov