Překladatelská problematika na stránkách časopisu Naše řeč. - Medlínová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Na základě studia odborné literatury jsem vymezila místo časopisu Naše řeč mezi odbornými jazykovědnými časopisy. Zaměřila jsem se na zastoupení překladatelských témat v jednotlivých číslech časopisu, a to jak z hlediska časového, tak z hlediska příslušných filologických oblastí. Provedla jsem klasifikaci i s ohledem na uplatnění jednotlivých žánrů (články, posudky a zprávy, drobnosti, hovorna) i autorských osobností, u kterých jsem sledovala i to, zda překladatelská tématika v časopisu Naše řeč byla pouze nahodilou součástí jejich díla, nebo zda se této problematice věnovali či věnují systematicky. Do práce jsem zahrnula i rozsáhlejší španělské resumé.\\
The Questions of Translation in the Scientific Journal Naše Řeč (Our Speech).
Keywords: časopis Naše řeč; překladatelská problematika; periodika; zastoupení cizích jazyků; Magazine Our speech; Translation problems; Periodicals; Representation of foreign languages