Narativy o světcích v Hájkově Kronice české jako inspirační východiska českých písní o svatých 16. a 17. století - Csuláková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem bakalářské práce je analýza narativů o českých světcích v Kronice české, jejímž autorem je český kněz a kronikář Václav Hájek z Libočan. V návaznosti na analýzy J. Ivánka (viz Ivánek 2010) tato práce především sleduje, nakolik Hájkův text inspiroval tvůrce českých písní o svatých, jež byly otištěny ve zpěvnících Šimona Lomnického z Budče (1595), Jana Rozenpluta ze Švarcenbachu (1601) a v tzv. Sessiově kancionálu (1631).
Narratives about saints in "Hájkova Kronika česká" as inspirational basis of Czech songs about saints in 16th and 17th century
Keywords: analýza; narativ; Kronika česká; Václav Hájek z Libočan; analysis; narattive; Kronika česká; Václav Hájek z Libočan