Komparace financování pečovatelské služby na území správního obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice - Zíbarová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je věnována komparaci financování pečovatelských služeb na území správního obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice. Teoretická část je zprvu věnována historii vývoje terénních sociálních služeb a definováním pojmu sociální služba. Jsou uvedeny odlišnosti sociálních služeb a jejich specifika. Pozornost je věnována financování sociálních služeb v České republice a v zemích Evropy. Jsou zdůrazněny odlišnosti managementu v neziskovém sektoru. Stěžejní kapitola v diplomové práci je věnována pečovatelské službě a jejím definováním. Dále se práce skládá z praktické části, ve kterých je provedena komparace sesbíraných dat o pečovatelských službách. Jsou uvedeny služby, které pečovatelské služby poskytují, poskytnuté finance na službu, množství klientů, základní informace o poskytovateli a jejich ceník. Data byla sesbíraná k poslednímu čtvrtletí roku 2011. Cílem práce bylo porovnat příjmy a výdaje pečovatelských služeb na území správního obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice. Metodikou byl zvolen kvalitativní výzkum, metodou sekundární analýza dat. Výzkum se týkal čtyř pečovatelských služeb na území správního obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice. Hypotéza byla: Průměrné náklady na 1 uživatele jsou u posuzovaných poskytovatelů ve stejné výši. Hypotéza byla vyvrácena.
A comparison of day care funding in an administrative district of municipality with extended competence of České Budějovice.
Keywords: Vícezdrojové financování; nestátní nezisková organizace; sociální služby; pečovatelská služba; multisource financing; non-state non-profit organization; social services; nursing service