Queen Victoria and the Great Famine in Ireland - Knížová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá obdobím Velkého irského hladomoru v letech 1845-1849. Hlavní pozornost se upíná k přístupu britské vlády k řešení této krize a postoji královny Viktorie. Úvodní část nastíní politické, hospodářské a sociální poměry v Irsku a stav Unie před vypuknutím hladomoru a také představí královnu Viktorii a její vztah k Irsku. Hlavní část práce popíše průběh krize a vysvětlí povahu a cíle vládních intervencí a jejich praktický dopad na situaci postiženého obyvatelstva. Na základě odborných poznatků a dostupných soudobých zdrojů autorka posoudí, jak vnímala tuto, z dnešního pohledu humanitární, katastrofu královna Viktorie a do jaké míry se snažila osobně přispět k jejímu řešení. Práce zmíní také královninu návštěvu Irska v roce 1849, úsilí o stabilizaci poměrů v Irsku v prvních letech po hladomoru a dopad krize na irsko-britské vztahy.
Queen Victoria and the Great Famine in Ireland
Keywords: Irsko; Velká Británie; královna Viktorie; Velký hladomor; britská vláda; irsko-britské vztahy; Ireland; Great Britain; Queen Victoria; the Great Famine; British government; Irish-British relations