Dobrovolně bezdětná partnerství - Jirsová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá dobrovolnou bezdětností a názorem sociálních pracovníků na danou problematiku. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a empirickou. V teoretické části se zabývám názorem české populace na dobrovolnou bezdětnost, vývojem bezdětnosti na našem území, konkrétními důvody, které bezdětní jedinci uvádí jako příčinu svého rozhodnutí a poradenským procesem, při kterém bezdětný pár přichází do kontaktu se sociálním pracovníkem. Hlavním cílem práce bylo zmapovat pohledy sociálních pracovníků na dobrovolnou bezdětnost a hlavně na důvody, které podle nich jedince k takovému rozhodnutí vedou. S ohledem na to byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které mají za úkol určit jak velký vliv na rozhodnutí o dobrovolné bezdětnosti má v současné době pracovní postavení a životní styl člověka očima sociálních pracovníků. Pro splnění stanoveného cíle, byla použita kvalitativní výzkumná strategie a metoda strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Jako výzkumný sou-bor byly zvoleny sociální pracovnice z odboru sociálně právní ochrany dětí. Rozhovory byly pomocí metody trsů rozčleněny na konkrétní tematické okruhy a ty byly dále analyzovány. Tato práce může sloužit jako podkladový materiál pro odborníky v této oblasti, protože specifikuje názor na dobrovolnou bezdětnost homogenní skupiny a nikoli celé společnosti, jak je tomu v jiné dostupné literatuře. Podle sociálních pracovnic má na rozhodnutí o dobrovolné bezdětnosti pracovní postavení i životní styl velký vliv. Dobrovolnou bezdětnost vnímají jako jev, který se v současné moderní době vyskytuje více než v dobách minulých.
Childfree couples by choice
Keywords: dobrovolná bezdětnost; gender; poradenství; rodina; životní styl; childlessness by choice; gender; consulting; family; lifestyle