Problematika informovanosti pacientů o inhalačních systémech - Bláhová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou informovaností pacientů o inhalačních systémech. Zaměřuje se především na to, kým a jak jsou pacienti informováni o manipulaci s inhalačními systémy, jak pacienti umí manipulovat s inhalačními systémy,jaké při tom dělají chyby a jaký inhalační systém pacientům nejvíce vyhovuje. Jedná se o pacienty, kteří mají onemocnění astma bronchiale nebo trpí chronickou obstrukční plicní nemocí. Teoretická část se zabývá onemocněním astma bronchiale a chronickou obstrukční plicní nemocí. Zaměřuje se na definice jak astmatu, tak chronické obstrukční plicní nemoci. Dále se zabývá jejich příčinami, příznaky, klasifikací, diagnostikou a léčbou. Další částí, kterou se tato bakalářská práce zaobírá, jsou inhalační systémy, druhy inhalačních systémů, a manipulace s nimi. V závěru teoretické části je zmíněná role sestry při edukování pacienta, v rámci správné manipulace s inhalačním systémem. Výzkumná část byla zpracována pomocí kvalitativně výzkumného šetření. Technika sběru dat byla polostrukturovaný rozhovor a pozorování. Rozhovor byl tvořen z 21 otázek a pozorování bylo zaznamenáváno do pozorovacího archu. Výzkumný soubor tvořilo 11 pacientů, z toho 4 pacienti měli chronickou obstrukční plicní nemoc a 7 pacientů mělo astma bronchiale. Z výzkumného šetření vyšlo najevo, že informace podává pacientovi především lékař. Sestry se na předávání informací pacientům moc nepodílí, a to i přes to, že k tomu mají potřebné kompetence. Dále z výzkumu vyplynulo, že sestry pacientům věnují málo času, v některých případech jen pár minut. V rámci kontroly u lékaře vyšlo najevo, že sestry kontrolují pacientovu inhalační techniku, jen když se pacienti učí manipulovat s inhalačním systémem. Po čase už inhalační techniku nekontrolují a pacienti tudíž odbývají svou inhalační techniku a dělají chyby. Vyšlo najevo, že nejpoužívanější inhalační systém je aerosolový dávkovač, a to i přes to, že s práškovým inhalátorem je lehčí manipulace. Dále vyšlo najevo, že pacienti nejvíce chybují u aerosolových dávkovačů. Nejčastější chyba je nezadržení dechu a neprotřepání inhalátoru. U práškových inhalátorů pacienti také chybovali. Chyba byla především ve vydechnutí do inhalátoru, v malé razanci nádechu a špatné držení inhalátoru. Na základě těchto výsledků byla vytvořena informační brožura, která bude nápomocná všem pacientům, kteří si neví rady se svým inhalačním systémem.
The matters of patients foreknowledge about inhalant systems
Keywords: Inhalační systémy; pacient; informovanost; astma bronchiale; chronická obstrukční plicní nemoc; sestra; Inhalation systems; patient; awareness; bronchial asthma; chronic obstructive pulmonary disease; nurse