Psychosociální aspekty patologického hráčství - Trhlíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na psychosociální aspekty patologického hráčství a zkoumá jak faktory, které mohou vést k této závislosti; tak jeho dopad na psychiku a sociální oblast. V teoretické části jsou popsány různé klasifikace závislosti, hazardní hry, patologické hráčství včetně etiologie, důsledky patologického hráčství, léčba, prevence spolu s recidivou a sociální práce s patologickými hráči. V praktické části byla použita kvalitativní výzkumná strategie, která zahrnovala polostrukturované rozhovory a obsahovou analýzu dat. Z výzkumu vyplývá, že faktorů vedoucích ke vzniku patologického hráčství je mnoho a nelze přesně určit, který z faktorů závislost zapříčinil, avšak objevovaly se takové faktory, které se neustále opakovaly. Patologické hráčství má negativní dopad na celou sociální sféru, jako rodinné, partnerské a přátelské vztahy, zaměstnání, finanční situaci i koníčky. Stejně tak má patologické hráčství negativní dopad na psychosomatický stav. Co se týče motivace patologických hráčů řešit svou závislost, popř. k nástupu do léčby, výzkum ukázal, že patologičtí hráči často nejsou sami schopni řešit svou situaci a potřebují vnější motivaci a podporu při hledání řešení, jelikož na začátku situaci bagatelizují a neřeší ji. Avšak vnější faktory je vedou ke zvážení chování a na konci jsou motivováni interně a aktivně řeší vážnost své situace. Z výzkumu vyplynuly i některé méně známé jevy, objevující se společně se závislostí na hazardních hrách, a sice hráčské bludy, pozornostní selekce a fakt, že během relapsu jsou vsazené částky mnohem vyšší než před abstinencí. Bakalářská práce může představovat zdroj pro rozšíření a zdokonalení sociální práce s patologickými hráči. Tento výzkum také může sloužit jako informační materiál pro širokou veřejnost a poskytnout podklad pro další studie v této oblasti.
Psychosocial Aspects of Pathological Gambling
Keywords: Patologické hráčství; závislost; motivace dopady; psychosociální aspekty; Pathological gambling; addiction; motivation; impact; psychosocial aspects