Bateriové vyprošťovací zařízení v porovnání s hydraulickými vyprošťovacími nástroji u jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje - Jirsa, Marek (Jihočeská univerzita, 2022)
V bakalářské práci se zabývám hydraulickým vyprošťovacím zařízením s motorovou nebo elektrickou pohonnou jednotkou a bateriovým vyprošťovacím zařízením u jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. V této práci jsem se zaměřil na porovnání hydraulického a bateriového vyprošťovacího zařízení. V práci jsem uvedl základní právní předpisy, z kterých jsou vymezeny úkoly Hasičského záchranného sboru České republiky, jako je zákon č. 320/2015 Sb. o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů. Snažil jsem se odpovědět na otázku, jestli je bateriové vyprošťovací zařízení dlouhodobě, uživatelsky a provozně srovnatelné s původním hydraulickým vyprošťovacím zařízením, a také zjistit, zda bateriové vyprošťovací zařízení splnilo předpoklady využitelnosti ve vztahu k původnímu hydraulickému vyprošťovacímu zařízení. Vlastní názor jsem vyjádřil na konci práce, kde jsem vše zhodnotil. Na základě dotazníků jsem zjistil, že bateriové vyprošťovací zařízení v mnoha ohledech má pozitivní hodnocení, ale také zde najdeme hodnocení negativní. Klady a zápory ovšem nacházíme i u hydraulického vyprošťovacího zařízení. V celkovém vyhodnocení však bateriové vyprošťovací zařízení bylo v porovnání s hydraulickým vyprošťovacím zařízením na stejné, nebo dokonce lepší úrovni. Dle tohoto průzkumu je vidět, že vývoj bateriového vyprošťovacího zařízení jde správným směrem a mohlo by být v budoucnu samostatně používáno bez hydraulického vyprošťovacího zařízení. Ale aby tomu tak mohlo být, je dle názorů respondentů potřeba počkat ještě pár let, aby se vychytaly negativní momenty, zda nedochází k nějakému selhávání nástrojů či k jiným problémům, které ohrožující provoz těchto typů nástrojů.
Battery rescue equipment compared to hydraulic rescue tools in the Fire Protection Units of the South Bohemian Region Fire Rescue Department
Keywords: vyprošťovací zařízení; hasičský záchranný sbor; bateriové vyprošťovací zařízení; hydraulické vyprošťovací zařízení; Holmatro; Weber; Lucas; rescue equipment; fire department; battery rescue equipment; hydraulic rescue equipment; Holmatro; Weber; Lucas