Ocenění rozestavěného objektu cenou obvyklou - Lopata, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své práci se zabývám problematikou odhadu ceny obvyklé rozestavěného rodinného domu. Cílem práce byla snaha alespoň částečného porozumění problematiky oceňování a jeho nástrah. V praktické části jsem si dal za cíl vyhotovení odborného odhadu tržní hodnoty na námi zvolený objekt ve výstavbě. Obou těchto cílů jsem dosáhl především využití odborné literatury, v praktické části pak za pomoci programu NEMExpress AC, ve kterém jsem vyhotovil samotný odhad. Zkušební plnohodnotnou verzi program jsme získali volně z internetu s měsíční zkušební licencí. Výsledky ukázaly, že objekt, který jsme si pro odhad vybral, je prostorově předimenzovaný a bude obsahovat taktéž nadprůměrné vybavení (např. tepelné čerpadlo). Tento aspekt lze odůvodnit tím, že investor plánuje přesunutí podnikání do nově vzniklých prostorů v domě. Přínosem této práce pro mě osobně bylo především získání základních znalostí z oblasti oceňování a náhled, jak opravdu samotná činnost odhadce vypadá. Cením si této zkušenosti hlavně z důvodu snahy o pokračování v tomto směru i do budoucna.
Valuation of unfinished object by usual price
Keywords: tržní hodnota; rozestavěný rodinný dům; odhad; oceňování nemovitostí; porovnávací metoda; market value; unfinished house; estimate; real estate valuation; comparative method