Porovnání technických a ekonomických parametrů dopravních prostředků v podnicích služeb a zemědělské prvovýroby - Havlová, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání technických a ekonomických parametrů dopravních prostředků, které jsou používány v zemědělské dopravě, v podniku zemědělské prvovýroby a v podniku služeb. Jedná se o porovnání vybavenosti a využití strojového parku v podnicích zemědělské prvovýroby oproti podnikům provozujícím služby a z toho plynoucí porovnání technických parametrů dopravních prostředků v rámci universálnosti, rozměrů, hmotnosti, maximální rychlosti s svahové dostupnosti. U energetických prostředků jsou popsány parametry motoru, převodového ústrojí a dále pak rozměry, hmotnost a výbava. Je proveden rozbor dopravního cyklu se zaměřením na samotnou přepravu - množství přepraveného materiálu, počet jízd a celkové ujeté vzdálenosti a to v rámci jednotlivých dní, kdy byl dopravní prostředek využíván, v průběhu celého roku 2012. Pozornost je věnována především univerzálním návěsům s výměnnými nástavbami a s aplikačními adaptéry. Z tohoto využití jsou stanoveny ekonomické faktory, a to pořizovací náklady a náklady na provoz.
Comparison of technical and economical parameters of transport machines of agriculture materials on a farm.
Keywords: dopravní prostředky; zemědělská doprava; návěsy; výměnné systémy; porovnání; využití; zemědělská prvovýroba; zemědělské služby; transport machines; agricultural transport; trailers; interchangable systems; comparison; utilization; agriculture production; agriculture contracting