Vlivy způsobu a intenzity pastevního využívání na prostorovou skladbu, homogenitu a produktivitu travního porostu - Tichá, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace: Bakalářská práce se v první části zabývá fytocenologickými a produkčními charakteristikami travních porostů. Dále je popsán význam a vliv různých způsobů a intenzity pastvy na utváření porostové skladby a homogenity pastevních porostů. Také se věnuje produktivitě pastvin a množství nedopasků při různých způsobech a intenzitě pastvy. Jsou zde porovnány různé literární údaje. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na observační sledování trvalých travních porostů, kdy v zemědělském podniku byly vybrány plochy trvalých travních porostů s odlišnými ekologickými podmínkami, s různým způsobem obhospodařování a byla vyhodnocena jejich porostová skladba, produktivita, biodiverzita a pícninářská hodnota.
The influence of way and intensity of grazing on sward composition, homogenity and productivity of permanent grassland
Keywords: Klíčová slova: Trvalé travní porosty; druhová diverzita; kvalita píce; pastva; kosení; výživný režim stanoviště; vodní režim stanoviště; porostová skladba; Keywords: Permanent grassland; species diversity; forage quality; grazing; mowing; nutrient regime