Problematika korupce u příslušníků PČR - Maryška, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je charakterizovat právní, sociální a kriminogenní aspekty korupce, analyzovat stav výskytu korupčního jednání u příslušníků Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a analyzovat stav a účinnost přijímaných protikorupčních opatření u Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. V rámci teoretické části je definován pojem korupce, její formy, způsoby a vývojová stadia. Vymezeny jsou rovněž další pojmy s korupcí související. Dále popisuje korupci v mezinárodním kontextu a protikorupční orgány. V rámci fenomenologie popisuje práce současný stav, strukturu a dynamiku trestných činů spojených s korupcí u příslušníků Policie ČR na základě sekundárních dat poskytnutých Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Praktická část je postavena na primárních datech získaných dotazníkovým šetřením, které bylo provedeno mezi příslušníky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. V rámci výzkumu bylo stanoveno osm hypotéz. Jejich ověřením bylo zjištěno, že míra korupčního jednání se se zvyšujícím služebním zařazením zvyšuje, a že četnost výskytu korupčního jednání má za posledních 6 let klesající tendenci. Index korupčního jednání Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje je dle předpokladu nižší než celorepublikový. Většina policistů by netolerovala korupční jednání u svých kolegů. Dle předpokladu považují policisté vzdělávání v této oblasti za důležité, avšak nedostatečné. Policisté mají podle jejich názoru menší znalosti problematiky, než bylo předpokládáno a zhruba pouhá třetina z nich se během výkonu setkala s vybízením ke korupci. Výsledky šetření jsou následně interpretovány a porovnány se stanovenými hypotézami. Přínosem práce je zjištění a vyhodnocení uvedené problematiky na území Jihočeského kraje. Dále bude sloužit jako informační zdroj pro organizační články zabývající se protikorupčními opatřeními a vzděláváním v této oblasti v rámci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Práce může být také využita jako pomocný studijní materiál pro studenty vysokých škol, například při studiu v oblasti sociálně-právní.
Corruption issues concerning members of the Police of the Czech Republic
Keywords: Korupce; Policie ČR; úřední osoba; kriminalita; trestný čin; dotazník; respondent; corruption; Police of the Czech Republic; official person; criminality; crime; questionnaire; respondent