Vesnická tématika v díle F. X. Svobody její proměny a vývoj - Novotná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem diplomové práce je život českého básníka, prozaika a dramatika Františka Xavera Svobody, přehled jeho děl a zařazení do dobového literárního kontextu. Práce se věnuje rozboru především těch Svobodových děl, v nichž je popisován život na české vsi, tedy románové kronice Rozkvět, dramatu Rozklad a románu ve verších Noví vesničané. Zaměřena je nejen na interpretaci těchto prací, ale především na to, jak Svoboda venkov zachycuje, na hlavní motivy jeho vesnické tvorby a stanovuje, čím tento autor vesnickou tématiku obohacuje, co ve své době přináší do tohoto žánru nového. V neposlední řadě se zabývá tím, v čem a v jakých tématech spočívá autorův největší přínos a z jakého důvodu upadl tento autor v zapomnění.
Rural theme in work of F. X. Svoboda - progress and changes
Keywords: vesnická tématika; románová kronika; český realismus; psychologická próza; rural theme; novel chronicle; Czech realism; psychological prose