Stav podnikové kultury a její role v řízení lidských zdrojů ve vybraných organizacích. - Pech, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce se zabývá podnikovou kulturou a řízením lidských zdrojů. Jejím cílem je analýza podnikové kultury a hodnocení její role v řízení lidských zdrojů ve vybraných organizacích. Výzkum byl rozdělen do tří částí: předvýzkum, plošné a hloubkové dotazníkové šetření. V rámci předvýzkumu byly hodnoceny organizační procesy v 29 malých a středních podnicích (MSP) se zaměřením na analýzu rizik v řízení lidských zdrojů (ŘLZ) a určení typů podnikových kultur. Výsledky ukazují, že MSP spatřují problémy v procesu ŘLZ za hlavní překážku svého dalšího rozvoje a převažujícím typem ve sledovaných podnicích jsou kultury klanového a hierarchického typu. Na základě předvýzkumu bylo plošné dotazníkové šetření zaměřeno na analýzu podnikové kultury a její roli v ŘLZ. Z dotazníkového šetření na vzorku 62 podniků na úrovni organizačních praktik i hodnot vyplývá, že nejvíce jsou v České republice zastoupeny hierarhické kultury. Z výsledků také vyplývá, že podniková kultura hraje důležitou roli v ŘLZ. To je patrné zejména u podniků se silnou kulturou, zavedeným standardem Investor in People (IIP) a u kultur klanového typu. Na základě výsledků hloubkového šetření 121 zaměstnanců v podniku se standardem IIP a hloubkové analýzy byly navrženy změny podnikové kultury, které byly použity pro její řízení a změnu.
State of Corporate culture and its role in human resource management in chosen enterprises.
Keywords: Řízení lidských zdrojů; podniková kultura; standard Investors in People.; Human resource management; Corporate culture; Investors in People.