Dluhová problematika u klientů sociální poradny ve věkové kategorii 18 - 26 let - Šourková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zadlužování lidí ve věkové kategorii 18-26 let. Jejím cílem je zmapovat, jaké důvody vedou k zadlužování osob ve věkové kategorii 18-26 let. K tomuto cíli byly vytýčeny dva dílčí cíle: 1. Identifikovat důvody, které vedou k zadlužení. 2. Identifikovat kompetence, jejichž absence mohou vést k zadlužení. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je popsán pojem dluhová problematika, definice závazků, charakteristika zadlužení a předlužení a příčiny dluhů, sociální poradenství, klient sociální poradny a v poslední řadě dluhové poradenství jako činnost sociální poradny. V empirické části je následně popsán samotný výzkum, a to cíle, výzkumné otázky, metodiky a výsledky výzkumu a v neposlední řadě diskuze a závěr celého výzkumu. K výzkumu byla využita kvalitativní strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Základní výběrový soubor pro tuto diplomovou práci tvořili klienti sociální poradny Příbram. Z výzkumu vyplývá skutečnost, že se lidé ve zvolené věkové kategorii nejčastěji zadlužují kvůli absenci finanční gramotnosti, jež vede k tomu, že spadávají do dluhové pasti, která se následně prohlubuje, a to především kvůli jejich nerozvážnosti. Hlavní příčinou vzniku dluhů u takto mladých lidí je osamostatnění se od rodiny a hledání adekvátního bydlení. Ukázalo se, že i tato skupina lidí se nachází na pokraji společnosti a bude pro ni těžké vypořádat se s touto situací, neboť řešení sice znají, ale málokdy vědí, na koho se mají obrátit o radu či pomoc. Důsledky jejich jednání mají poté špatný vliv na jejich psychiku a následně dochází ke zhoršení jejich zdravotního stavu. Výsledky práce mohou sloužit jako edukativní materiál pro širokou veřejnost. Následně může dojít k publikování v místních periodicích z hlediska aktuálnosti tématu v návaznosti na novelizaci insolvenčního zákona. Dále se může uplatnit při sociální práci s touto cílovou skupinou. Sociálním pracovníkům může sloužit jako vhled do této problematiky.
Debt problematics in social counseling clients in the age of 18-26
Keywords: Dluhová problematika; sociální poradna; klient; dluhová past; zadlužení; předlužení; Debt problematic; social counseling; client; debt trap; indebtedness; overindebtedness