Rozdíly v komplementaci infinitivních a gerundiálních slovesných tvarů - Kodadová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2007)
DP zkoumá, zda se systémově liší komplementace infinitivních a gerundiálních slovesných tvarů, které samy fungují v nadřazené větě jako podmět. Porovnává především syntaktické struktury, relativní délku a složitost komplementací a jejich role na rovině funkční větné perspektivy (zda jde o prvky spíše tématické nebo rématické atd.) Dále zjišťuje, jestli je forma komplementace ovlivněna pozicí infinitivu nebo gerundia , to znamená, jestli je rozdíl mezi komplementacemi neurčitých slovesných tvarů v iniciální pozici a v extrapozici. Výzkum vychází jednak z relevantní odborné literatury, jednak z autentických příkladů ze současných zdrojů.
Complementation of infinitives and gerunds compared.
Keywords: Gerundium; infinitiv; podmět; nefinitní slovesné formy; iniciální pozice; extrapozice; valence; komplementace...; Gerund; infinitiv; subject; non-finite verb; initial position; extraposition; verb valency; complementation...