Vývoj ve zdanění příjmů u OSVČ - Šmuchová, Nela (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá daňovou optimalizací u vybrané osoby samostatně výdělečně činné. Cílem práce je zpracovat několik optimalizačních variant výpočtu daňové povinnosti. První části práce jsou zpracovány teoretické znalosti a poskytuje přehled základních termínů. Další část práce je zaměřena na daň z příjmů fyzických osob a její struktura. Důležité změny v zákoně u daně z příjmů fyzických osob v posledních letech. Hlavní část se zabývá stanovením výpočtů dílčích základů daně z příjmů fyzických osob a analýza rozdílů mezi daňovými základy při použití skutečně vynaložených výdajů a při stanovení výdajů pomocí procenta z příjmů. Problematika zdanění a stanovení daňové povinnosti je aplikována na vybranou osobu samostatně výdělečně činnou. Závěr práce shrnuje zjištěná data, která prokázala, že jakákoliv daňová optimalizace snižuje daňovou povinnost poplatníka.
Developments in Taxing the Income of Self-employed
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; základ daně; daňová optimalizace; daňová povinnost; personal income tax; tax base; tax optimisation; tax liability