Romské dítě,jeho zdraví a postavení v romské rodině - Hečková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá postavením romského dítěte v rodině a jeho zdravím. Teoretická část se zabývá výkladem základních pojmů Romství - tzn. termínem romipen, Rom, sociálním vyloučením, romským etnolektem češtiny. Dále se teoretická část věnuje historii Romů, která je rozdělená do šesti podkapitol. První se zabývá, migrací Romů do Evropy, druhá uvádí příchod Romů do českých a slovenských zemí. Třetí se vztahuje k období první Československé republiky. Čtvrtá se věnuje Holocaustu Romů v letech 19391945. Pátá část se věnuje Romům v období v 19451989 a šestá část popisuje vývoj v této oblasti po roce 1989. Dále teoretická část popisuje rodinu z pohledu sociologického hlediska, romskou rodinu, dítě z právního hlediska, romské dítě, romské dítě kdysi a dnes, romské dítě a vzdělání. Teoretická část pokračuje shrnutím zdraví, stravování a nemoc u Romů. Cílem práce bylo popsat zdraví a sociální situaci romského dítěte v romské rodině. Pro tuto práci byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, technika strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami a zúčastněné pozorování. Výzkumný soubor byl vytvořen z pěti rodin a kritériem pro tento soubor byl věk dětí od 5 do 18 let. Výsledky výzkumu přinesly souhrn informací o integraci romského dítěte ve školním prostředí a o jeho sociálním zařazení a dále informace o jeho zdraví. Výsledky mohou být využity pro stanovení hypotéz pro širší kvantitativní výzkum.
Roma Child, its Health and Status in Roma Family
Keywords: dítě; zdraví; postavení romského dítěte v rodině; child; health; the position of a Roma child within the family