Využití obohaceného prostředí při výkrmu prasat - Ulmonová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
V bakalářské práci byl řešena problematika vzniku kanibalismu při výkrmu prasat. Tento problém byl eliminován pomocí obohaceného prostoru, kdy se do kotce k prasatům umístily hračky. Třikrát během výkrmu bylo provedeno etologické pozorování, kde se sledovaly základní kategorie chování (odpočinek, příjem krmiva, stání, pohyb) a frekvenční kategorie chování (hra, agresivní chování). Změny v základních kategorií chování se začaly projevovat v polovině výkrmu. Prasata z pokusné skupiny více času odpočívala a stála. Naproti tomu prasata z kontrolní skupiny více času věnovala pohybu. Od začátku výkrmu byl mezi skupinami velký rozdíl mezi hrou a agresivním chováním. U prasat z kontrolní skupiny postupně projevy hry ustávaly a zvyšovalo se agresivní chování. Oproti tomu u pokusné skupiny se během výkrmu četnost hry zvyšovala a agresivní chování se postupně snižovalo. K úplné eliminaci však nedošlo. Kanibalismus v podobě okousaných ocásků se projevil ke konci výkrmu pouze u kontrolní skupiny.
Usage of enriched environment for pig fattening
Keywords: výkrm prasat; obohacený prostor; etologie; kanibalizmus; fattening pigs; enriched space; ethology; cannibalism