Problematika využití protetických pomůcek u dětí - Karbusická, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce s názvem: Problematika využití protetických pomůcek u dětí se zabývá specifiky ošetřovatelské péče o dětského P/K po amputaci. Amputace je definována jako odstranění periferní části těla s přerušením kosti a měkkých tkání, které umožňuje následné protetické řešení. Protéza je externě aplikovaná pomůcka, která nahrazuje chybějící nebo nevyvinutou část končetiny, popř. končetinu celou. Cílem Protetických center je nabídnout svým klientům takové protetické řešení, které by dokázalo co nejlépe nahradit funkci ztracené končetiny a umožnilo dítěti žit plnohodnotný život bez omezení. Záměrem teoretické části diplomové práce bylo shrnout problematiku amputací horních i dolních končetin do jedné publikace a také text stále směřovat na dětského uživatele protetické pomůcky, neboť v české literatuře informace nebyly ucelené a žádná z knih nebyla zaměřena pouze na specifika u dětí. Dále jsme kladli zřetel na přehledné rozdělení druhů protetických pomůcek v závislosti na úrovni amputace. Značnou část jsme věnovali ošetřovatelské péči po amputaci včetně rehabilitace a protetickému řešení. Zmínili jsme se též o možnosti aktivního života dítěte s protézou, vyrovnání se se ztrátou končetiny, specifik ošetřovatelské péče a především přístupu zdravotnického personálu k dětskému P/K a jeho rodičům. Ve výzkumné části práce byly stanoveny tři cíle: Zjistit omezení či změny v životním stylu rodiny s dítětem s protézou. Zjistit omezení v rámci aktivního života u dítěte s protézou. Zjistit specifika a nedostatky ošetřovatelské péče při přípravě dítěte na protetickou pomůcku. Na základě uvedených cílů práce jsme stanovili výzkumné otázky: Jak ovlivnil životní styl rodiny život s dítětem s protézou? Jaká jsou omezení v rámci aktivního života s protézou? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče při přípravě dítěte na protetickou pomůcku? Empirická část diplomové práce byla zpracována formou kvalitativní analýzy dat pomocí techniky nestrukturovaných hloubkových rozhovorů. První výzkumný soubor tvořilo sedm respondentů, z toho pět rodičů dítěte s amputací a dvě samotné dotazované děti s amputací, které byly již ve věku, kdy nám mohly samy poskytnout kvalitní informace. Na tyto rozhovory navazovaly informace od protetických techniků, ti nám objasnili otázky vyplývající po oslovení respondentů, kteří nemohou mít všechny teoretické vědomosti týkající se této problematiky. Doufáme, že výsledky této práce budou ku prospěchu nejen zdravotnickému personálu ke zkvalitnění ošetřovatelské péče, ale také námi osloveným respondentům a najdou zde informace, které jim do této doby chyběly.
Deploying Protheses for Children
Keywords: Klíčová slova: amputace; dítě; Ortopedická protetika; ošetřovatelská péče; protetická pomůcka; Keywords: amputation; child; Orthopedic prosthesis; nursing care; prosthetic aid.