Problematika snímkování žen ve fertilním věku - Smrkovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce na téma Problematika snímkování žen ve fertilním věku se zabývá problematikou snímkování jak z radiologického hlediska, tak z radiobiologického pohledu. Praktická část se zabývá prováděním radiodiagnostických vyšetření na jednotlivých pracovištích v České republice a úpravou těchto vyšetření zákony. Teoretická část popisuje využití ultrazvuku jako neinvazivní, a hlavně neionizační metody vyšetření žen ve fertilním věku. Dále je zde popsán historický vývoj rentgenového záření. Další teoretickou částí je rozebrání problematiky z obou hledisek a také popsání jednotlivých zákonů, vyhlášek a standardů zabývajících se touto problematikou. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení odpovědí pracovníků radiodiagnostických pracovišť v České republice. Pomocí získaných dat z dotazníku zpracovaných do přehledných grafů bylo vyhodnoceno vyšetření žen ve věku 15-45 let na jednotlivých radiodiagnostických pracovištích v České republice. Otázkou bylo, zda je při vyšetřeních postupováno na všech pracovištích stejně. Druhá praktická část odpovídá na otázku, zda jsou postupy při vyšetření žen ve fertilním věku upraveny zákonem. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou postupy při vyšetření žen ve fertilním věku pomocí ionizačního záření na jednotlivých pracovištích v ČR. Druhým cílem bylo zjistit úpravu těchto vyšetření platnými zákony České republiky. Výsledkem výzkumu je zjištění, že jednotlivá pracoviště postupují dle nejnovějších informací a téměř všechna zúčastněná pracoviště provádějí vyšetření za stejných podmínek. U druhé výzkumné otázky byla odpověď záporná. Důvodem je, že veškeré dostupné dokumenty, které se zabývají radiační ochranou žen ve fertilním věku, nemají specifikováno, za jakých podmínek je možno ženu vyšetřit pomocí ionizačního záření. K sepsání bakalářské práce byly použity informace z odborných článků a knih. Současně byly informace získány i z ověřených internetových zdrojů.
Radiotion Exposure of Women of Childbearing Age
Keywords: Fertilní věk; těhotenství; ionizační záření; radiační ochrana; Childbearing age; pregnancy; ionizing radiation; radiation protection