Ošetřování pacienta se systémovým onemocněním pojiva - Bauerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacienta se systémovým onemocněním pojiva a dále jaké specifické potřeby tento pacient má. Tyto cíle byly splněny pomocí kvalitativního výzkumu, technikou sběru dat byly polostrukturované rozhovory s pacienty, kteří mají onemocnění systémový lupus erythematodes. Právě toto onemocnění patří k nejtypičtějším zástupcům skupiny systémových onemocnění pojiva. Výzkumnou částí bakalářské práce bylo zjištěno, jak onemocnění u pacientů začalo, jaké mají příznaky nyní, jaký je dopad na psychiku pacientů, jak přistupuje k onemocnění rodina a také jak podle pacientů probíhaly hospitalizace. Z těchto odpovědí byla zjištěna specifika ošetřovatelské péče u pacienta se systémovým onemocněním pojiva. Tato specifika spočívají především v zaměření ošetřovatelského personálu na bolest pacienta, její snášení a hodnocení. Dále bylo zjištěno, že se sestra musí zaměřit na hodnocení pohyblivosti pacienta a také na oblasti, ve kterých je nutné pacienta edukovat. Pacienti s tímto onemocněním mají řadu specifických potřeb, na které by se měla sestra zaměřit. Jedná se především o potřebu být bez bolesti a také tito pacienti potřebují dostatek spánku a odpočinku. Pro pacienty je také důležité, aby se vyhýbali stresu, protože právě stres příznaky onemocnění často vyvolává a zhoršuje. Dále bylo zjištěno, že onemocnění přináší do života pacientů řadu omezení, se kterými se pacienti musí naučit žít. Také bylo zjištěno, jaká je podle pacientů informovanost sester o onemocnění. Informovanost se liší, na některých odděleních problematiku onemocnění sestry znají, na dalších odděleních není informovanost na vysoké úrovni. Bakalářská práce by mohla zvýšit povědomí o tomto onemocnění mezi zdravotnickým personálem a také zvýšit kvalitu péče o pacienty s tímto onemocněním.
Caring for a patient with a disease of systemic connective tissue
Keywords: Systémová onemocnění pojiva; systémový lupus erythematodes; autoimunitní onemocnění; pacient; ošetřovatelská péče; Systemic connective tissue disease; systemic lupus erythematosus; autoimmune disease; patient; nursing Care