Změny systému důchodového pojištění v souvislosti s demografickým vývojem v České republice - Hadačová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou důchodového systému v souvislosti s demografickým vývojem v České republice. Popisuje důchodový systém od počátků jeho vývoje až do účinné právní úpravy, upravené zákonem č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Český důchodový systém je založen na dvou pilířích - na základním povinném systému důchodového pojištění, ve kterém je uplatňován princip sociální solidarity a jehož financování je průběžné, a dále na dobrovolném penzijním připojištění se státním příspěvkem, jež je pojato jako individuální spoření a založeno na kapitálovém financování. Finanční rovnováha průběžného financování, při kterém výdaje na dávky současných důchodců jsou bezprostředně hrazeny z příspěvků ekonomicky aktivních, v rozhodující míře závisí na poměru počtu důchodců a plátců příspěvků. Vzhledem k tomu, že nejvyšší podíl výdajů na důchodové pojištění tvoří výdaje na starobní důchody, je poměr počtu důchodců a plátců příspěvků předurčen především věkovým složením obyvatelstva. Vývoj věkové struktury obyvatelstva je v ČR, stejně jako ve všech vyspělých státech, poznamenán stárnutím obyvatelstva v důsledku stagnující nebo i snižující se fertility a prodlužování střední délky života. Z důchodového pojištění jsou pak poskytovány dávky odvozované z doby pojištění a dosahovaných výdělků. Jsou to důchod starobní, invalidní a důchody pozůstalostní. Cílem práce bylo nejen zmapovat současný stav problematiky, ale na základě rozhovorů se zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení definovat klady a zápory účinné právní úpravy důchodového pojištění, přičemž v úvahu byl brán demografický vývoj v České republice. Cílem bylo dále zjistit názor laické veřejnosti na fungování stávajícího systému a dát ho do kontextu s odpověďmi odborné veřejnosti. K dosažení cílů byla použita kvalitativní metoda analýzy dokumentů a dotazování. Jako techniky výzkumu sloužily sekundární analýza dat a polostandardizovaný rozhovor. Zkoumaný soubor tvořilo 11 vedoucích pracovníků důchodových oddělení okresních správ sociálního zabezpečení a 11 respondentů z řad laické veřejnosti. Z výsledků provedeného výzkumu vyplývá, že současné nastavení důchodového systému je považováno spíše za negativní. Změny, které je nutné provést, musí být komplexní a multisystémové, nezbytný je fungující trh práce a stabilní zázemí pro rodiny s dětmi. Nezbytná je také změna smýšlení občanů České republiky, kdy základem není spoléhat se na stát, ale stavět na zodpovědném přístupu ke svému životu a zajistit se vlastními prostředky na jakoukoliv sociální událost, nejen na ztrátu příjmu z důvodu stáří. Názory odborné a laické veřejnosti se ve více jak 80 % shodují. Na základě získaných informací by práce mohla být přínosným příspěvkem do diskuse o dalších legislativních změnách důchodového systému i s následným pozitivním dopadem při aplikaci v praxi.
Changes in pension insurance system in respect to the demographic development in the Czech Republic
Keywords: důchodový systém; reforma; solidarita; průběžné financování; stárnutí obyvatelstva; věková struktura; solidarity; reform; pay as you go; age structure; pension benefit; population ageing