Reprezentace hrdiny a antihrdiny v britské fantasy literatuře - Haršová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci na téma Reprezentace hrdiny a antihrdiny v britské fantasy literatuře se autorka zaměří na typologii postav v žánru fantasy. Bude se soustředit na rozlišení postav na hrdiny a antihrdiny a popíše specifika jejich reprezentace v dílech britských autorů, a to především v díle J. R. R. Tolkiena, C. S. Lewise, J. K. Rowling, P. Pullmana, N. Gaimana a T. Pratchetta. Teoretické poznatky bude autorka čerpat především z publikace Josepha Campbella s názvem Tisíc tváří hrdiny: Archetyp hrdiny v proměnách věků a z knihy Archetyp a nevědomí Carla Gustava Junga Získané poznatky bude demonstrovat na vybraných textech výše zmíněných autorů.
Representations of a Hero and Anti-hero in British Fantasy Literature
Keywords: mýtus; archetyp; hrdina; antihrdina; fantasy; britská literatura; Harry Potter; Pán prstenů; myth; archetype; hero; anti-hero; fantasy; British literature; Harry Potter; Lord of the Rings