Historie a současný stav chovu achaltekinských koní - Šulcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Achaltekinský kůň patří historicky mezi nejstarší a nejcennější plemeno světa. Jeho specifický exteriér byl po dlouhou dobu utvářen nehostinnými podmínkami Turkmenistánu. Ve své historii prošel řadou krizí a hrozilo, že toto plemeno zanikne. V dnešní době je početní stav achaltekinských koní stabilizovaný, ale přesto je toto plemeno na seznamu ohrožených druhů zvířat. Bakalářská práce se zabývá historickým vývojem a současným stavem achaltekinských koní v České republice. Další části práce jsou věnovány charakteristice exteriéru a charakteru. Stručně jsou popsány jednotlivé linie plemene a způsob chovu v Turkmenistánu. Práce byla také zaměřená na počátky chovu achaltekinských koní v České republice a na sportovní výkonnost českých achaltekinských koní. Cílem práce bylo porovnat základní tělesné míry a indexy achaltekinských plnokrevných hřebců, působících v České republice v plemenitbě, s plemenným standardem a s hřebci v poslední plemenné knize. Základní tělesné míry u achaltekinských koní jsou KVH, ŠDT, OH, Ohol. Průměrné tělesné míry achaltekinských plemenných plnokrevných hřebců působících v ČR byly 156,9, 159, 176,3, 19,2 cm. Průměrné tělesné indexy u achaltekinských plemenných plnokrevných hřebců v ČR byly index formátu těla 101,3, index kompaktnosti 110,8, index mohutnosti 112,37, index kostnatosti 12,25, index síly kostry 10,9. Plemennému standardu odpovídá 73,33 % achaltekinských plemenných plnokrevných hřebců v ČR.
The history and current status of breeding Akhalteke horses
Keywords: Kůň; Achal-Teke; hřebci; exteriér; tělesné míry; tělesné indexy; Horse; Achal-Teke; stallions; exterior; body measures; body indexes