Využití koní v lesním hospodářství na počátku 21. století - Trojanová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo provést rozbor aktuálního využití koní v lesním hospodářství v rámci Jihočeského kraje. Diplomová práce obsahuje stručné seznámení s chovem chladnokrevných koní v České Republice, podmínky pro chov chladnokrevného koně, základy výcviku a postrojování chladnokrevného koně, popis prací, které kůň v lese vykonává a v neposlední řadě práce seznamuje s problematikou způsobování škod na lesním porostu, půdě a podzemní vodě během soustřeďování dříví. Rozbor aktuálního využití koní v lesním hospodářství byl proveden pomocí metody dotazníkového šetření a osobních návštěv. Vyhodnocení a následná analýza informací byla provedena se zaměřením na ekonomickou stránku využití koní v lesním hospodářství a na odhad perspektivy jejich dalšího využívání. Součástí diplomové práce jsou zjednodušené mapy Jihočeského kraje, které zobrazují stáje, kde se v současné době nacházejí pracovní koně, a které zachycují případná místa využití koní v lesním hospodářství.
The use of horses in forestry at the beginning of the twenty-first century
Keywords: chladnokrevný kůň; tažný kůň; lesní hospodářství; degradace lesních půd; animální soustřeďování dříví; Národní park Šumava; ekonomika; perspektiva; cold-blooded horse; draft horse; forestry; forest soil degradation; animal wood gathering; Šumava National Park; economy; perspective